Atunci când ești pacient, ai încredere că ești pe mâini bune și practic îți încredințezi viața medicului. Cu toate astea, chiar și un medic bun poate face o greșeală care poate fi fatală. Confom unui studiu, erorile medicale ucid cel puțin un sfert de milion de oameni în fiecare an. Și asta numai în Statele Unite. Dacă e să le luăm la nivel mondial, e posibil ca asta să fie cea de-a treia cauză principală de deces.

Greșelile medicale le includ pe cele în care medicii uită echipament chirurgical în interiorul pacienților, folosesc proceduri greșite de tratament sau pur și simplu se efectuează intervenții chirurgicale pe pacienții greșiți.

Mai jos avem o listă cu 10 greșeli care s-au întâmplat în timpul unor intervenții chirurgicale.

10. Intervenție chirurgicală cerebrală, pacient greșit

În anul 2018, Spitalul Național Kenyatta a ajuns pe prima pagină a știrilor, asta după ce un pacient a suferit o operație pe creier care era desinată altui pacient. Ambii pacienți au ajuns în stare inconștientă la spital și au fost internați în același salon. Unul dintre ei avea nevoie de operație pentru a i se îndepărta cheagul de sânge de pe creier, în timp ce celalalt avea doar capul umflat.

Sursă imagine

Printr-o greșeală, etichetele lor de identificare au fost inversate, și pacientul care nu necesita operație ajuns în sala de operații. Chirurgii nu și-au dat seama de greșeala făcută decât după două ore, când au realizat că pacientul nu are niciun cheag pe creier. Anestezistul, neurochirurgul și cele două asistente care au participat la operație au fost suspendate.

9. Piciorul greșit amputat

În 1995, doctorul Roland R. Sanchez s-a trezit într-o mare dificultate, și asta după ce și-a dat seama că taie piciorul greșit pacientului său. El a fost informat de asistenta medicală care studia dosarul pacientului că lucrează la piciorul greșit.

Sursă imagine

Licența medicului a fost suspendată abia atunci când a făcut o a doua operație, amputând degetul pacientei Mildred Shuler fără acordul ei. Ea avea nevoie de o operație pentru a îndepărta țesutul bolnav de pe picior, când medicul a decis să-i amputeze degetul pentru a preveni o infecție.

8. Plămânii și inima greșită

Jesica Santillian în vârstă de 17 ani a venit din Mexic în Statele Unite cu părinții săi, în căutarea unui tratament pentru inimă și pentru o boală a plămânilor care îi punea viața în pericol. Familia s-a mutat în Carolina de Nord și a trăit într-o rulotă, iar situația a atras atenția unui constructor local care a ajutat familia. În 2003, ea a fost internată la Spitalul Universitar Duke unde urma să primească inimă și plămâni. Aici Jesica a experimentat cel mai rău incident care s-a întâmplat vreodată.

Sursă imagine

Organele donate proveneau de la un donator cu un tip de sânge greșit. Donatorul avea tipul A de sânge în timp ce Jessica avea tipul 0. Fiind incompatibile, corpul ei a respins organele. Două săptămâni mai târziu, a suferit o a doua operație. De data aceasta organele primite aveau un tip de sânge compatibil, doar că Jessica deja suferise o leziune ireparabilă a creierului.

Atunci când a decedat, în S.U.A. existau 200 de oameni care aveau nevoie de un transplant de inimă și plămâni. Erorile medicilor au dus la moartea fetei și la pierderea a două seturi de organe care ar fi putut salva alte vieți.

7. Femeia care și-a pierdut sânul, dar nu avea cancer

Eduvigis Rodriguez, în vârstă de 49 de ani a suferit o intervenție chirurgicală în 2015 datorita formei agresive de cancer la sân. „Sânul bolnav” a fost îndepărtat, ca mai târziu medicii să realizeze în timpul testelor post-chirurgicale că pacienta nu a avut cancer. Imaginea presupusă canceroasă a fost de fapt cauzată de adenoză sclerozantă, creșterea benignă a țesutului.

Sursă imagine

Diagnosticul greșit a fost pus la spitalul Mount Sinai Beth, Israel, în urma unei biopsii, iar intervenția chirurgicală a avut loc la Spitalul Lenox Hill din Manhattan. Nici medicii de aici nu au fost lipsiți de vină întrucât și ei trebuiau să efectueze o serie de teste care să confirme diagnosticul inițial.

După intervenția chirurgicală suferită, Eduvigis Rodriguez a suferit o nouă intervenție, de data asta pentru reconstrucția sânului pierdut. Potrivit dosarelor din instanță, ea a suferit de o embolie pulmonară din cauza mastectomiei inutile.

6. Doctorul care a îndepărtat organele reproductive în locul apendicelui

O femeie din Marea Britanie a ajuns la spitalul din Sheffield după ce s-a plâns de dureri abdominale. Testele făcute au indicat că suferă de apendicită și a fost programată la operație pentru îndepărtarea acestuia. Doar că, în timpul operației, chirurgul i-a îndepărtat femeii un ovar și trompa uterină.

Sursă imagine

Chirurgul și-a negat greșeală și a dat vina pe faptul că nu vedea bine, iar aspectul apendicelui și al trompelor uterine l-au indus în eroare. Același medic, în 2013 a efectuat o operație de îndepărtare a grăsimii de la un pacient care de fapt avea nevoie de operație de apendicită. Altui pacient i-a îndepărtat o porțiune a pielii în loc de un chist. Medicul și-a cerut scuze pentru erorile făcute, însă scuzele sale nu au făcut să crească la loc ovarul femeii.

5. Operație pe creier pentru maxilar deplasat

Bimla Nayyar în vârstă de 81 de ani a suferit o operație pe creier la spitalul Oakwood din Michigan de care nu avea nevoie. Ea a fost internată în spital în ianuarie 2012, în care trebuia să urmeze un tratament simplu. Doar că tomografia lui Bimla Nayyar nu indica o sângerare pe creier. Medicii nu au observat faptul că, scanarea aparținea altui pacient.

Sursă imagine

Femeia a fost programată la operație și în sala de operații cinci găuri au fost făcute în capul femeii, înainte ca partea dreaptă a craniului să-i fie tăiată. Medici și-au dat seama de greșeala făcută decât atunci când nu au găsit nicio urmă de sângerare pe creierul femeii. Nayyar nu și-a mai recăpătat conștiința și, după 60 de zile a fost deconectată de la aparatele care o țineau în viață.

4. Operație de inimă pentru o infecție respiratorie

Rita du Plessis a fost internată la spitalul Kimberley din Johannesburg, Africa de Sud din cauza unei infecții respiratorii. Ea și un alt pacient, care avea nevoie de intervenție chirurgicală cardiacă, aveau același medic. Medicul i-a spus chirurgului să aducă pacientul care avea nevoie de operație la inimă în sala de operații.

Sursă imagine

Pacienții au fost încurcați între ei, și Rita du Plessis a ajuns în sala de operație unde a suferit o intervenție chirurgicală la inimă. Ei și-au dat seama de eroarea făcută după ce medicul care o căuta pe Rita du Plessis i-a informat că au operat pacientul greșit. Medicii au explicat situația familiei pacientei, și-au cerut scuze, iar femeia nu a trebui să plătească operația.

3. Pacientul sănătos și rinichiul pierdut

Un pacient al spitalului Sf. Vincent din Massachusetts și-a pierdut rinichiul sănătos după ce medicii l-au confundat cu un alt pacient cu același nume.

Sursă imagine

Diferența dintre cei doi pacienți era doar vârsta. Eroarea medicală a fost descoperită după ce testele post-chirurgicale au arătat că rinichiul era sănătos. Personalul spitalului a fost acuzaț deoarece nu au urmat protocoalele de identificare adecvate.

2. Bebelușul și intervenția chirurgicală

Un băiat sănătos a suferit o intervenție chirurgicală la nivelul cavității bucale, menită să îndepărteze sau să repoziționeze frenul – un țesut care are rolul de a restricționa mișcarea organelor mobile din corp. Practic această operație face ca limba să fie mai flexibilă și mai mobilă. Mama copilului nu a pus întrebări atunci când copilul i-a fost luat, și a presupus că a fost luat doar pentru o verificare postnatală de rutină.

Sursă imagine

Asistenta a început să-i vorbească despre beneficiile procedurii și atunci femeia și-a dat seama că bebelușul a suferit o intervenție chirurgicală. Medicul a operat copilul greșit și și-a cerut scuze, însă mama copilului i-a convocat pe avocați.

1. Doctorul care a îndepărtat testiculul greșit

Steven Hanes a fost programat pentru o intervenție chirurgicală în 2013 la Spitalul Memorial JC Blair din Pennsylvania pentru îndepărtarea unui testicul.

Sursă imagine

În urma intervenției chirurgicale medicul i-a înlăturat testiculul stâng în loc să-l îndepărteze pe cel drept. Acesta și-a motivat greșeala spunând că cei doi testiculi și-au schimbat cumva poziția. Steven Hanes a dat în judecată spitalul și a primit o despăgubire în valoare de 870.000 de dolari.

Despre ce alte cazuri ai auzit?

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l și prietenilor tăi:

Lasă un comentariu

avatar
  Abonare  
Notifica