Noi oamenii suntem într-o continuă evoluție. Odată am avut sulițe, am creat opere fantastice de artă, iar azi avem smartphone-uri, călătorim și putem ajunge pe partea cealaltă a Pământului în câteva ore.

De la Revoluția Industrială lucrurile s-au schimbat atât de rapid încât uneori uităm cât de diferită era lumea acum 100 de ani. Lucrurile care au fost odată obișnuite, astăzi par ciudate.

Fotografii de familie cu cadavre

Imaginează-ți o lume în care nu ai smartphone-ul la îndemână atunci când vrei să faci o poză. Până la începutul secolului XX, aparatele de fotografiat erau disponibile doar pentru familiile bogate. Astfel, pentru toți ceilalți, aparatele foto erau un lux.

Dar atunci când o persoană dintr-o familie murea, automat exista dorința de a avea un portret cu acea persoană. Familia angaja un fotograf și el făcea tot posibilul ca persoana decedată să pară cât mai vie în poză. Uneori efectul era un succes, de alte ori era doar înfricoșător.

Sursă imagine

Fotografii aveau tot felul de trucuri, cum ar fi sprijinirea persoanei într-o poziție verticală, pictarea ochilor sau obrajilor. Unele familii acceptau inclusiv poze cu cadavrul în sicriu.

Practica fotografiei post-mortem a persistat până la mijlocul sec. XX, atunci când standardele de viață au început să se îmbunătățească.

Case pentru soțiile neascultătoare

Potrivit Asociației Americane de Psihologie, la începutul sec. XX, toți oamenii bolnavi mintal erau considerați periculoși și erau trimiși automat în sanatorii. Partea și mai ciudată este că în cazul în care un bărbat considera că soția lui era „nebună”, fără prea multe cercetări putea fi trimisă în sanatoriu. Altfel spus, era mult mai simplă o astfel de procedură decât un divorț.

Din fericire, odată cu apariția psihoterapiei lucruriles-au schimbat.

Sporturile extrem de sângeroase

Să fie clar. Încă există oameni care adoră luptele sângeroase. Că e vorba de bătaie între cocoși, câini sau tauri, aceste lupte au loc. Acestea fiind spuse, majoritatea dintre noi vedem ciudat luptele sângeroase.

În urmă cu un secol, luptele sângeroase erau considerate foarte cool. Persoanele care participau la evenimente nu erau tocmai civilizate și cel mai probabil nu au putut evolua mai mult de atât. În principal au rămas cu metodele sadice de a ucide animale pentru distracția altor oameni.

Sursă imagine

Probabil nu trebuie să descriem luptele de stradă decât să spunem că cocoșii aveau lame de ras la picioare.

Fuste și rochițe pentru toți copiii

Astăzi fetițele poartă roz iar băieții poartă albastru atunci când sunt mici, tocmai pentru a evita confuzia genului la bebeluși. În urmă cu 100 de ani, acest lucru conta mai puțin, mai ales că era la modă și foarte normal ca și băieții să poarte rochii, uneori până la vârsta de 8 ani.

Sursă imagine

Chiar dacă ți se pare ciudat, la vremea respectivă era ceva normal și exista și o explicație. Atunci când copilul trebuie să meargă la oliță, este mult mai simplu să poarte o rochie. După primul război mondial practica pare să fi dispărut în mare parte.

Urâtul era ilegal

Chiar dacă pare o glumă, din păcate în marile orașe din SUA, era ilegal să fi urât. Spre exemplu, dacă o persoană a fost mutilată, prezenta urme de cicatrici pe față sau era deformată, era ilegal să se afle pe stradă. Motivul? Producea disconfort în rândul cetățenilor.

O persoană urâtă trebuia să plătească o amendă curpinsă între 1 și 50$ (era o sumă destul de mare la vremea respectivă) sau era trimisă la casa săracilor.

Lucrurile s-au schimbat după primul război mondial pentru că foarte multe persoane au fost mutilate în timpul războiului. Totuși, legea a existat până în anul 1974.

Țigara trata astmul

Acum 100 de ani țigara era considerată un medicament. Până și doctorii făceau publicitate la tutun și susțineau că „țigara oferă o scutire temporară de astm”. În publicitate se mai regăsea faptul că „peste 20.000 medici sunt de acord că țigările sunt minunate” sau „un om de știință susține că țigările nu sunt mai rele decât un pahar cu apă”. Parcă sună ca și emisiunile de pe România TV sau Antena 3.

Sursă imagine

Ceea ce este trist este că aceste advertoriale au fost susținute cu tărie până în anii 60.

Cu siguranță multe dintre lucrurile practicate de oamenii din ziua de azi vor părea extrem de ciudate peste 100 de ani. Tu care crezi că va fi unul dintre ele?

RelatedPost

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l și prietenilor tăi:

Lasă un comentariu

avatar
  Abonare  
Notifica