Războiul Emu, denumit și Marele Război Emu din 1932, se referă la o inițiativă a australienilor de a reduce numărul păsărilor emu din districtul Campion din vestul Australiei.

Păsările emu sunt de talie mare și nu pot zbura. Precum multe alte păsări, și păsările emu migrează în fiecare an pentru a se reproduce. În 1932, aproximativ 20.000 de păsări emu au realizat că terenul recent cultivat din Campion, Australia, este un loc numai bun în care se pot reproduce și hrăni.

Sursă imagine

Evident că fermierii din acea zonă nu au fost prea fericiți, deoarece culturile lor au fost distruse și nici până atunci lucrurile nu au stat prea grozav. Fermierii deja erau nemulțumiți de faptul că guvernul nu le-a oferit subvențiile promise și în același timp, prețurile la grâu erau în scădere.

Războiul Emu a fost mult timp un subiect de glumă.

Ce a cauzat Marele Război Emu?

Totul a început după ce Primul Război Mondial a luat sfârșit. Soldații australieni care se întorceau din război erau dornici să-și reia viața. Majoritatea celor care au participat la război erau fermieri și păstori care au dus o viață normală înainte ca războiul să înceapă.

Pentru a-i ajuta să-și reia viața, statul australian a lansat un program prin care aproape 5.030 de foști soldați au primit terenuri pe care trebuiau să le folosească pentru creșterea oilor și cultivarea grâului.

Sursă imagine

Foarte mulți soldați au primit terenuri în zonele periferice din Australia de Vest, terenuri care din păcate nu erau prea arabile. Pentru a îngreuna și mai tare lucrurile, Marea Depresiune din 1929 a dus la o scădere drastică a prețului grâului. Pentru a-i împăca pe fermierii nemulțumiți, guvernul le-a promis subvenții pentru grâu, subvenții care nu au „văzut” lumina zilei niciodată.

Tocmai când credeau că situația nu poate fi mai grea decât acum, lucrurile au fost înrăutățite datorită păsărilor emu care le-au invadat terenurile.

O problemă numită „Emu”

Emu e o specie de pasăre de mărime mare, cu gât și picioare lungi, aripi scurte comparativ cu dimensiunea ei și care se găsește în special in Australia. Pasarea emu poate avea înălțime de 1,75 m și nu poate zbura. Deși a fost o specie protejată în Australia, lucrurile s-au schimbat.

Păsările emu au început să fie o adevărată problemă pentru fermieri din momentul în care au început să distrugă culturile din zonă.

La sfârșitul anului 1932, când fermierii și-au pregătit culturile anuale, circa 20.000 de păsări au emigrat pe terenurile din Australia de Vest pentru că resursele din acea zonă erau abundente. La început fermierii din zonă și-au făcut singuri dreptate, însă nu au mai putut face față numărului mare de păsări, moment în care au cerut sprijinul guvernului și al armatei australiene.

Armata australiană vs. păsările emu

Înarmați inclusiv cu arme care s-au folosit în Primul Război Mondial, soldații s-au îndreptat spre districtul Campion la data de 2 noiembrie 1932. Inițial s-a încercat prinderea păsărilor într-o ambuscadă, însă păsările au răspuns atacului strategic și s-au împărțit în grupuri mici alergând în toate direcțiile. Prima serie de focuri a fost ineficientă și în ziua respectivă nu a avut prea mare succes.

Sursă imagine

Două zile mai târziu, maiorul Meredith a pregătit o ambuscadă lângă un baraj din zonă unde, 1000 de păsări emu au fost zărite. Ei au reușit să ucidă 12 păsări, însă mitralierele lor s-au blocat din cauza ploii astfel că restul păsărilor au scăpat nevătămate.

În zilele care au urmat, maiorul Meredith s-a deplasat spre sud unde au fost raportate păsări destul de îmblânzite. După 6 zile de la „război”, au fost trase aproximativ 2.500 de focuri de armă, dar numărul păsărilor ucise a fost foarte mic în comparație focurile de armă.

Eșecul armatei de a-și atinge obiectivul combinat cu articolele negative scrise de mass-media a determinat guvernul să retragă armata din regiunile afectate. Nu se știe destul de clar câte păsări au fost ucise, dar se estimează că au fost doar 50, în timp ce unii spun că undeva de la 200 la 500. Ceea ce știm cu siguranță este că în prima bătălie, emu a ieșit victorios.

Emu lovește din nou

A existat și o a doua încercare a armatei de a învinge pasărea emu la data de 13 noiembrie 1932. Se estimează că de data aceasta armata a avut rezultate mai bune, fiind ucise aproximativ 3,500 de păsări. Din punct de vedere logistic, operațiunea era departe de a fi declarată o intervenție de succes.

Cuvântul „război împotriva emu” s-a răspândit, iar conservatorii nu au fost prea fericiți și, în anii care au urmat fermierii au cerut din nou ajutorul armatei, dar guvernul a spus nu.

Costul misiunii era deja prea mare, armata era umilită, iar câștigurile erau inexistente.

Noi tot ce sperăm este ca în „managementul vieții sălbatice” să nu fie implicate arme, și deși armata a avut avantajul acestora, cu siguranță emu a luptat mult mai bine și a umilit armata australiană. Districtul Campion este în prezent abandonat de oameni, iar probabil păsările emu colonizează locul la fiecare migrație.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l și prietenilor tăi:

Lasă un comentariu

avatar
  Abonare  
Notifica