De-a lungul anilor, arheologii au descoperit tot felul de artefacte care datează din trecutul îndepărtat. Majoritatea au fost înțelese pentru ce erau folosite și care era scopul lor. Însă există și artefacte descoperite de arheologi care încă nu sunt înțelese. Ei nu reușesc să determine de unde, de când provin și nici la ce au fost folosite.

Artefactele de mai jos datează de mii de ani, iar acest lucru este și mai misterios pentru că forma și materialul din care sunt construite seamănă cu unele obiecte obișnuite pe care le folosim astăzi. Descoperă mai jos unele din cele mai ciudate și misterioase artefacte antice.

7. Mecanismul Antikythera

Mecanismul Antikythera este catalogat primul “computer” mecanic. Artefactul a fost găsit pe un vas scufundat lângă insula grecească Antikythera, situat la 45 metri adâncime. Se preconizează că a fost folosit pentru a calcula pozițiile corpurilor cerești.

Sursă imagine

Ansamblul mecanismului este complex, situat într-o cutie. Se spune că complexitatea mecanismului este precum al unui ceas mecanic din secolul 18. Nivelul de complexitate a forțat oamenii de știință să accepte faptul că tehnologia din antichitate a fost mult mai avansată decât se credea.

Misterul dispozitivului este accentuat de faptul că nu este menționat în niciun izvor istoric din perioada creării ei. Bazându-ne pe cunoștințele pe care le avem asupra antichității, mecanismul Antikythera nici nu ar trebui să existe.

“Acest dispozitiv este extraordinar, singurul de acest fel. Design-ul este frumos, iar indicii pentru astronomie sunt preciși. Modul în care a fost proiectat mecanismul te lasă cu gura căscată.(…) din punct de vedere al valorii istorice, acest mecanism îl văd mai valoros decât Mona Lisa”

Michael Edmunds, profesor la Universitatea din Cardiff

Replica Mecanismului Antikythera – Sursă imagine

Dacă ne bazăm pe complexitatea sa uimitoare, este perfect normal să presupunem că Antikythera nu a fost singurul mecanism. Se crede că au mai existat versiuni anterioare, doar că nici unul nu a fost găsit. Așadar, cum au reușit grecii să construiască un mecanism atât de avansat, în condițiile în care tehnologia din acea vreme nu era prea avansată? Încă nu se știe…deocamdată.

6. Dodecaedrul Roman

Ce este un dodecaedru? Un corp geometric (poliedru) cu 12 fețe plate. Fiecare față este un pentagon regulat.

Ei bine, zeci de astfel de obiecte au fost găsite pe teritoriul Europei (din Țara Galilor și Spania, până în Ungaria și Estul Italiei). Obiectele sunt construite din bronz și provin din perioada romanilor, între secolul II până în secolul IV. Având o dimensiune între 4 și 11 cm, dodecaedrele romane au câte o sferă la fiecare colț și găuri circulare de diferite diametre pe fiecare față.

Sursă imagine

Cum probabil te-ai întrebat, încă nu se știe cu exactitate la ce au fost folosite aceste obiecte. Speculațiile includ: stand de flori, obiecte de artă, instrumente de măsurare, zar, instrument de nivelare. Cu toate astea, nimeni nu știe cu adevărat.

5. Ciocanul Antic

În anii 1930, Max Hahn și soția lui Emma se plimbau în Londra și au observat o piatră din care ieșea un lemn. Au luat descoperirea acasă și au început să îndepărteze piatra din jurul lemnului. În mod ironic, au găsit un ciocan.

Ulterior Max și Emma au predat artefactul la o echipă de arheologi care au studiat-o. După cum s-a dovedit, piatra ce se afla în jurul ciocanului datează de mai bine de 400 de milioane de ani.

Sursă imagine

Chiar dacă există nedumeriri cu privire la acea dată, o parte din mânerul ciocanului a început să se transforme în cărbune. În plus, ciocanul are în structura sa fier de peste 96%. Cu alte cuvinte, natura nu ar fi avut cum să “producă” un astfel de obiect.

Oricum, există motive semnificative de a pune la îndoială datarea obiectului. Doar pentru ca unealta a fost învelită în piatra de 400 de milioane de ani, asta nu înseamnă că și ciocanul datează din aceeași perioadă.

Singura explicație propusă este că mineralele solubile din rocă au format o structură puternică în jurul ciocanului, făcând astfel să pară la fel de vechi precum roca însăși. Deși acest lucru nu a fost confirmat. Care să fie oare explicația?

4. Bateria de 2000 de ani

Pare foarte greu de crezut, dar se pare că bateriile ar fi putut fi folosite acum 2 milenii. “Prima baterie” a fost descoperită într-un sat din Irak (zilele noastre). Dispozitivul este alcătuit dintr-un vas de argilă de aproximativ 14 cm în interiorul căruia se află un cilindru de cupru fixat pe pereții vasului.

Mai mult decât atât, arheologii au descoperit că în interiorul cilindrului de cupru se află o tijă de fier oxidat. Acest lucru l-a determinat pe Wilhelm König, directorul Muzeului Național al Irakului, să lanseze teoria unei baterii în 1940. El a sugerat că artefactul ar putea fi folosit ca și celule galvanice, probabil pentru galvanizarea aurului pe obiecte de argint.

Sursă imagine

Nimeni nu a putut să dovedească că König s-a înșelat, mai ales că obiectul funcționa exact ca o baterie dacă era umplut cu o substanță alcalină. Bineînțeles, majoritatea arheologilor susțin că obiectul a fost folosit precum un vas de stocare. Tu ce crezi?

3. Avioanele Antice

Incașii și mayașii au lăsat în urmă enigme care au provocat multe dezbateri arheologice. O astfel de enigmă celebră sunt așa-numitele avioane antice. Ele sunt defapt niște figurine de mici dimensiuni alcătuite din aur care seamănă foarte mult cu avioanele cu reacție.

Sursă imagine

În primă fază s-a crezut despre figurine că au fost construite să semene cu animalele, dar ulterior s-a constatat că seamănă foarte mult ca avioanele de luptă. Asemănarea izbitoare i-a determinat “credincioși în extratereștrii” să construiască avioane cu aceleași proporții. În mod misterios, avioanele construite au zburat perfect.

Toate aceste lucruri au dus la speculații cum că incașii au fost în contact cu extratereștrii și că au posedat tehnologii avansate.

Oricum ar fi, aceste figurine puteau fi o simplă reprezentare ale albinelor sau a altor creaturi înaripate sau a unui avion. Întotdeauna, frumusețea și asemănarea este în ochiul privitorului.

2. Discurile Dropa

În 1938, o expediție din China a dus la o descoperire uimitoare. Peșterile din zona expedicției prezentau ce păreau a fi desene și semne de culturi antice. Într-o peșteră din acea zonă au fost descoperite niște discuri de piatră ce se aflau sub un strat foarte gros de praf. În primă fază nu era nimic spectaculos, dar ulterior discurile păreau a fi foarte asemănătoare cu discurile vinyl.

Sursă imagine

Se crede că acele discuri datează de peste 10,000 de ani. Misterul este accentuat de faptul că pe discuri se află hieroglife, iar unele discuri prezintă povești în care un aparat zburător pilotat de așa-numiții oameni Dropa s-a prăbușit în munți. Cel puțin asta susține cercetătorul chinez, Tsun Um Nui, responsabil cu discurile Dropa.

Anunțul lui Tsun a surprins întreaga lume, iar ulterior a fost ridiculizat de majoritatea comunității științifice. După o perioadă de timp, cercetătorii ruși au avut ocazia să studieze discurile. În mod misterios, dr. Vyatcheslav Saizev a descris un experiment în care discurile au fost plasate pe o placă specială, iar discurile vibrau într-un ritm neobișnuit, ca și cum ar fi avut o încărcătură electrică.

Sursă imagine

Cu toate acestea, cercetarea nu mai continuat sau nu a fost făcută publică. Astăzi nu se știe unde sunt depozitate aceste discurile Dropa și ce alte cercetări s-au făcut. Discurile rămân în continuare unele din cele mai misterioase artefacte.

1. Harta lui Piri Reis

În 1929, un grup de istorici au făcut o descoperire cu totul și cu totul specială: o hartă desenată pe pielea unei gazele. Deocamdată nimic misterios. După câteva studii făcute asupra descoperirii, s-a constatat că harta i-a aparținut lui Piri Reis (1465-1553), un amiral al flotei turcești des menționat în istorie.

Harta include Europa, Africa de Nord, coasta Braziliei, câteva insule și Antarctica. Inițial, s-a crezut că Antarctica a fost descoperită cu aproape 300 de ani mai târziu. Totuși nu acest lucru este misterios, ci faptul că Antarctica nu este acoperită de gheață și este desenată în detaliu.

Coasta centrală și sudică a Americii – Sursă Imagine

Atunci, cum a reuși un amiral turc care a trăit în urmă cu 500 de ani să cartografieze un continent de gheață în asemenea detaliu?

Antarctica fără gheață – Sursă imagine
Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l și prietenilor tăi:

Lasă un comentariu

avatar
  Abonare  
Notifica