În ianuarie 1959, corpurile înghețate a 9 studenți sovietici plecați într-o expediție au fost găsite în Munții Ural. Pe 30 ianuarie 1959, Igor Alekseievich Dyatlov și colegii săi de la Institutul Politehnic din Ural au organizat o expediție pentru a ajunge pe Vârful Otorten, în Uralul de Nord. Niciunul dintre excursioniști nu a mai fost văzut vreodată în viață.

Din jurnalele și camerele de filmat recuperate, reiese că, la data de 1 februarie echipa de excursioniști a pornit către Otorten.

Mediul ostil de aici și furtunile de zăpadă au provocat scăderea vizibilității, astfel că echipa a deviat accidental de la traseu. În loc să se îndrepte spre Otorten au ajuns pe o pârtie de lângă vârful muntelui Kholat Syakhl, adică „Muntele Morții”. Ei și-au așezat corturile pe panta estică a muntelui la data de 2 februarie, urmând să înnopteze aici. Doar că, din păcate, asta a fost ultima noapte din viața celor 9 schiori.

În 26 februarie, a fost organizată o acțiune de căutarea celor 9. Ceea ce au descoperit anchetatorii și polițiștii angajați în acțiunea de căutare a ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la natura evenimentelor care a dus la moartea celor 9 studenți. Cortul lor era despicat din interior și abandonat, la fel și echipamentul lor. Unele dintre trupuri au fost găsite la o distanță de 1 km jumătate de cort, îngropate sub zăpadă.

Investigatorii au găsit în zăpadă urmele a opt sau 9 persoane care purtau șosete sau erau desculțe, ceea ce înseamnă că au fugit din cort fără să ia nimic cu ei.

Sursă imagine

La marginea pădurii s-au descoperit rămășițele unui foc în jurul căruia se aflau primele cadavre. În ciuda temperaturilor foarte scăzute, corpurile bărbaților au fost găsite purtând doar lenjerie, fără pantofi.

Următoarele 3 cadavre, inclusiv al celui care conducea expediția, au fost găsite între foc și cort, sugerând că cei 3 au încercat să se întoarcă la un moment dat la cort. Ancheta a concluzionat că cei 5 studenți au decedat din cauza hipotermiei însă nu se știe ce i-a făcut să abandoneze cortul și proviziile.

Sursă imagine

Decesul celor 5 era misterios și departe de a fi explicat. Câteva luni mai târziu, când corpurile celorlalți membri au fost găsite, misterul s-a adâncit.

3 dintre excursioniști prezentau răni fatale, printre care Nicolai Thibeaux-Brignolles cu leziuni ale craniului, iar Lyudmila Dubinina și Semyon Zolotaryov prezentau fracturi toracice care nu puteau fi cauzate decât de o forță imensă, similară cu cea a unui accident de mașină.

Partea cea mai îngrozitoare care a adâncit misterul a fost faptul că, lui Lyudmila Dubinina îi lipsea limba, ochii, o parte din buze precum și din țesutul facial.

Au existat și dovezi că excursioniștii au purtat hainele celor care au murit mai întâi. S-au găsit inclusiv urme de radioactivitate, sugerându-se faptul că cei 9 ar fi putut fi uciși de o armă secretă, radioactivă.

La început, s-a crezut că moartea lor a fost rezultatul unui atac al membrilor din tribul Mansi, însă nu a fost găsită nicio dovadă în sensul acesta.

A fost luată în calcul și posibilitatea unei avalanșe care să explice fracturile excursioniștilor, dar, potrivit datelor, în acea perioadă nu a fost înregistrată vreo avalanșă.

Deci, de ce au fugit din cort și și-au lăsat lucrurile în urmă, inclusiv haine și papuci? Zvonuri și teorii ale conspirației sunt multe însă concluziile sunt vagi.

Cercurile de foc

Martori oculari au raportat că, în perioada în care a avut loc incidentul Dyatlov, au fost văzute niște bile de foc pe cer, în nordul Uralilor.

S-a sugerat că, e posibil ca acestea să fi fost de fapt niște teste cu rachete sovietice. O altă teorie paranormală este că bilele de foc au explodat și au emis un fascicul de energie, fapt care a cauzat moartea schiorilor.

Această teorie a venit din partea lui Lev Ivanov, unul dintre anchetatorii acestui caz. Teoria lui presupune ca cercurile de foc să se potrivească cu data la care a avut loc incidentul din trecătoarea Dyatlov. Presupunerea sa a fost contestată deoarece nu au fost raportate obiecte zburătoare sau cercuri de foc în apropierea munților Ural, la acea dată.

Yeti

O fotografie făcută de unul dintre excursioniști cu o zi înainte de a muri, sugerează că nu ar fi fost singuri.

Sursă imagine

Mult timp s-a zvonit că fiarele Yeti (Omul de Zăpadă) locuiesc chiar în Siberia și în Munții Ural. Deși au fost văzuți de mai mulți oameni, nimeni nu a prezentat dovezi plauzibile ale existenței lor.

Infrasunetele

Autorul Donnie Eichar a venit cu o teorie interesantă în cartea lui, în care afirmă că schiorii ar fi suferit de isterie, din cauza undelor cauzate de fenomenul meteorologic, cunoscut sub numele de Vortexul Karman.

Vortexul Karman apare atunci când un fluid sau un gaz (în acest caz vântul), curge în jurul unui obiect (în cazul nostru muntele) și se pot genera valuri de sunete cu o frecvență foarte joasă. Aceste frecvențe joase provoacă simptome psihologice și fiziologice dăunătoare ființelor umane.

Donnie Eichar argumentează că acest fenomen s-ar fi putut petrece în condiții de vânt extrem de puternice pe Kholat Syakhl în noaptea incidentului, iar infrasunetele au provocat panica celor 9, care au fugit , lăsând în urmă siguranța cortului.

Avalansă

O teorie, mai ușor de digerat este posibilitatea unei avalanșe. Potrivit National Geographic, anual sunt uciși 150 de oameni de avalanșe, în timp ce niciun om nu a fost ucis de valurile de infrasunete. Greutatea enormă a celor 4 metri de zăpadă sub care au fost găsite ultimele 4 trupuri, ar putea fi o explicație pentru leziunile lor interne.

Sursă imagine

Potrivit datelor meteorologice, în noaptea de 1 februarie 1959, temperatura a fost de -25 de grade, iar viteza vântului a atins undeva între 8 și 16 metri pe secundă.

Rapoartele autopsiei arată faptul că, cauza morții celor 9 a fost hipotermia.

Totuși, nu se știe cu certitudine dacă o avalanșă a fost cauza principală a morții, însă asta ar putea explica unele aspecte misterioase, cum ar fi motivul pentru care toți cei 9 schiori au fugit din cort.

Lipsa unei dovezi clare a morții a făcut ca incidentul din trecătoarea Dyatlov să devină ținta favorită a adepților conspirației și a vânătorilor de extratereștri.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l și prietenilor tăi:

Lasă un comentariu

avatar
  Abonare  
Notifica