Cu peste 7 miliarde de oameni pe Pământ și câte o mașină pentru fiecare 6 din noi, traficul rutier este infernal aproape oriunde. În București, lucrurile sunt și mai tragice: o mașină pentru fiecare doi bucureșteni.

Un bucureștean petrece anual 196 de ore în trafic.

Pământul este și casa unei comunități fascinante: furnicile. Numărul lor ajunge la ordinul trilioanelor, dar cu toate astea, ele nu petrec timp în trafic. Viața unei furnici se aseamănă oarecum cu a noastră. Pleacă de dimineață alături de alte mii de furnici și se mișcă într-un mod ordonat pentru ca fiecare individ să ajungă la destinație. Chiar dacă sunt mult mai numeroase față de noi, furnicile nu rămân blocate și nu petrec timp în trafic.

Sursă imagine

Atunci când oamenii accelerează brusc și frânează des, blocarea traficului este inevitabilă. De ce nu se întâmplă asta și în lumea furnicilor? Cea mai la îndemână soluție pentru a fluidiza traficul este lărgirea drumului, dar furnicile nu pot face asta.

Așadar, cea mai bună soluție pentru ele este să fie cât mai organizate. Poate nu se observă imediat, dar furnicile circule pe trei benzi. Furnicile care transportă alimente și se îndreaptă spre colonie, circulă pe banda din mijloc. Furnicile care se îndepărtează de colonie circulă pe margini.

Sursă imagine

Trei benzi, fără accidente, fără incidente, fără trafic

Atunci când două furnici ajung față în față, una din ele trebuie să „dea prioritate”. Furnica „încărcată” nu are mobilitate precum o furnică care se depărtează de colonie. Astfel că furnica cu „mâinile goale” o va ocoli pe cealaltă, iar din cauză că nu au o regulă de ocolire, 50% din furnici ocolesc la dreapta și cealaltă jumătate la stânga.

Oamenii de știință studiază furnicile pentru a găsi soluții la problemele traficului rutier.

Dacă crezi că ești diferit de o furnică, fii atent data viitoare când te afli într-o zonă pietonală aglomerată. În mod natural, formăm benzi și contribuim la un șablon mai complex. Dar atunci când ne aflăm la volan, lucrurile se schimbă complet.

Sursă imagine

În loc să acceptăm faptul că noi contribuim la traficul rutier, considerăm că este mai degrabă ceva personal. Furnicile sunt creaturi simple, cu un creier extrem de mic, capabile să găsească soluții ingenioase la problemele traficului. Pentru noi, aceste probleme încă nu au soluții concrete.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l și prietenilor tăi:

Lasă un comentariu

avatar
  Abonare  
Notifica