Umanitatea s-a schimbat complet de când oamenii au învățat cum să transforme un lichid vâscos în plastic. O substanță ieftină și aparent convenabilă, este folosită de aproape oricare locuitor al planetei.

Din păcate, am pierdut controlul plasticului deoarece a ajuns să facă parte din aproape toate ecosistemele. A invadat animalele pe care le consumăm, iar acum își croiește calea către corpurile noastre.

Ce este plasticul?

În cea mai mare parte a istoriei, oamenii se foloseau de ceea ce găseau în natură pentru construcția lucrurilor. Dar invenția plasticului în urmă cu peste 100 de ani a schimbat complet lumea.

Plasticul este făcut din polimeri: legături lungi de molecule identice. În natură, polimerii se găsesc peste tot: membranele celulelor, mătase, exoscheletul insectelor, ADN, etc. Dar mai există și varianta de fabricare a polimerilor prin ruperea legăturilor de molecule din țiței și rearanjarea acestora. Astfel, se pot forma polimeri sintetici.

Sursă imagine

Polimerii sintetici au caracteristici incredibile: sunt ușori, durabili și flexibili (pot fi modelate în orice formă). Nefiind nevoie de mult lucru manual, plasticul se poate produce la scară industrială foarte ușor, iar materia brută există în cantități enorme.

Era plasticului

Bachelita a fost folosită pentru construcția părților mecanice. PVC-ul pentru țevi, echipamente electrice și carcase. Acrilicul este o substanță rezistentă la șocuri și este o alternativă excelentă pentru sticlă. Iar nailonul a fost folosit pentru depozitare și echipament de război.

Astăzi, aproape orice este alcătuit într-o oarecare măsură din plastic: haine, telefoane, laptop-uri, mobilier, autovehicule, aparate, etc. Ușor-ușor, plasticul a încetat să mai fie acea substanță revoluționară, iar în schimb a devenit gunoi: pahare de unică folosință, pungi de plastic, PET-uri, etc.

Sursă imagine

Din cauză că polimerii sintetici sunt durabili, timpul de descompunere al plasticului este între 500 și 1000 de ani. Cu toate astea, cu toții am decis să folosim această super substanță ca un material pe care să îl folosim în ambalare, după care să-l aruncăm.

  • 40% din plastic este folosit pentru ambalare.
  • Doar în SUA, ambalajele de plastic alcătuiesc o treime din tot gunoiul generat anual.
  • De la invenție sa, am produs peste 8,3 miliarde de tone de plastic; 335 de milioane doar în 2016.
  • Mai bine de 6,3 miliarde de tone de plastic au ajuns deșeuri din anul 1907.
  • 6,9km3 este volumul total al deșeurilor din plastic.

Ce s-a întâmplat cu toate deșeurile din plastic?

Ei bine, doar 9% este reciclat, 12% este ars, iar 79% este prezent în natură. Aproximativ 8 milioane de tone ajung anual în ocean. Înseamnă atât de mult încât plasticul va ajunge să cântărească mai mult decât tot peștele din oceane până în anul 2050. Din cauză că este peste tot, animalele marine de multe ori ajung să fie ucise din cauza ingerării plasticului.

Te-ar mai putea interesa și „10 Statistici Incredibile Pentru Anul 2050

Conform unui studiu din 2015, 90% din păsările marine au ingerat plastic.

Multe animale mor de foame din cauză că au în stomacul plin de deșeuri din plastic. În 2018, o balenă a naufragiat pe țărmurile Spaniei. Avea în stomac 32 kg de plastic, plase și o tobă. În timp ce acest lucru este tragic, există și o formă invizibilă a plasticului.

Sursă imagine

Microplasticul

Sunt bucăți de plastic mai mici de 5 mm. Microplasticul este folosit în cosmetică și în pasta de dinți. Totuși cel mai mult microplastic este rezultatul direct al deșeurilor de plastic din ocean, deoarece sunt expuse la radiațiile UV.

Microplasticul este foarte ușor de ingerat de aproape orice animal acvatic. Acest lucru a provocat îngrijorări în rândul oamenilor de știință, în special din cauză că plasticul mai este tratat și cu alte chimicale pentru a avea diferite proprietăți. Spre exemplu BPA-ul (Bisfenol A) este folosit pentru a oferi transparență plasticului.

93% din oameni au BPA în urină.

Toate aceste chimicale au efecte negative asupra corpului uman: interacționează cu sistemul hormonal sau cauzează cancer. Din nefericire, plasticul ajunge în lanțul trofic. Fitoplanctonul consumă plastic, peștii mici consumă fitoplancton, crabii, scoicile și peștii predatorii consumă peștii mici și aceștia ajung în cele din urmă în farfuriile noastre.

Sursă imagine

Microplasticul a fost găsit în miere, sare de mare, bere, apă de la robinet și în praful din casă. Cu alte cuvinte, plasticul este prezent în aproape toate corpurile umane.

Doar pentru a fi siguri că nu mai introducem plastic în lanțul trofic, ar trebui complet interzis așa-i? Din păcate, lucrurile sunt un pic mai complicate. Poluarea cu plastic nu este singura problemă care afectează mediul înconjurător. Unele alternative ale plasticului ar afecta profund mediul înconjurător în alte moduri.

De exemplu, conform unui studiu efectuat de guvernul danez, producția unei pungi de plastic folosește energie și emană dioxid de carbon mult mai puțin decât o pungă din bumbac. Cu alte cuvinte, ar trebui să folosești punga de bumbac de 7100 de ori ca să aibă un impact mai redus față de producția unei pungi de plastic.

Astfel, suntem în fața unor compromisuri. Orice are un impact asupra mediului înconjurător într-o formă sau alta și este destul de greu să găsim echilibrul între ele.

Totodată este important să privim de unde ajunge cel mai mult plastic în natură. 90% din plasticul ajuns în natură provine din doar 10 fluvii din Asia și Africa. Fluviul Yangtze din China transportă anual 1,5 milioane de tone de plastic în ocean.

Sursă imagine

Țări precum China, India, Algeria sau Indonezia s-au industrializat la o viteză extrem de mare. Dezvoltarea a fost atât de rapidă, încât sistemele de colectare a deșeurilor nu au putut face față să colecteze și să recicleze toate deșeurile.

Ca să rezolvăm aceste probleme, o infrastructura globală pentru recoltarea deșeurilor este la fel de importantă precum campaniile de educare pentru reducerea folosirii plasticul.

În concluzie, dacă nu facem ceva la nivel global, nu vom rezolva problema plasticului.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l și prietenilor tăi:

Lasă un comentariu

avatar
  Abonare  
Notifica