Tardigradele, adesea numite urși de apă, sunt creaturi aproape microscopice, cu un corp mare și un cap mic. Au opt picioare, fiecare picior având între patru și opt gheare. În mod bizar au un aspect plăcut și sunt aproape indestructibile, putând supraviețui inclusiv în spațiul cosmic.

Abilități supranaturale

Chiar dacă gândacii sunt considerați cele mai rezistente specii de pe Pământ, tardigradele sunt de fapt mult mai rezistente și cel mai probabil vor continua să prospere timp de 10 miliarde de ani, indiferent de condițiile de pe Pământ. Tardigradele pot supraviețui timp de 30 de ani fără hrană sau apă, pot suporta temperaturi extreme de până la 150°C și pot rezista la radiațiile din spațiul cosmic.

Sursă imagine

Cercetătorii de la Universitatea Oxford și Harvard au descoperit că abilitățile urșilor de apă le-ar putea proteja de calamitățile care ar distruge orice viața de pe Pământ. Mai exact, singurele forțe capabile să distrugă complet tardigradele sunt radiațiile gama, iar acestea nu vor ajunge pe Pământ până nu va exploda Soarele.

Acest lucru este incredibil, pentru că poate sugera faptul că ar putea exista viață chiar și pe cele mai ostile planete din univers. Altfel spus, dacă tardigradele sunt cele mai rezistente specii de pe Pământ, cine știe ce alte specii se află pe alte planete?

Ultimele viețuitoare ale planetei

Urșii de apă trăiesc până la 60 de ani și pot crește la o dimensiune maximă de 0,5 mm. O altă posibilitate ca aceste animăluțe să dispară complet, ar fi un eveniment apocaliptic care ar face oceanele să fiarbă. Dar oamenii de știință au descoperit că există foarte puțini asteroizi cu o masă suficient de mare pentru a determina oceanele să fiarbă în cazul unui impact cu Pământul. Iar acești giga asteroizi nu se află pe traiectoria de coliziune cu planeta noastră.

Sursă imagine

De asemenea, o stea care explodează trebuie să fie la cel mult 0,14 ani-lumină față de Pământ pentru ca oceanele să fiarbă. Cea mai apropiată stea de Pământ (exceptând Soarele) se află la 4 ani-lumină. Deci, singura stea care ar putea să facă oceanele să fiarbă ar fi Soarele, dar mai este foarte mult până atunci.

Cum am menționat mai sus, razele gama ar fi criminalul tardigradelor. Se crede că razele gama sunt cauzate de coliziunea stelelor neutronice sau de formarea găurilor negre. Dar încă odată, nu ar putea fi suficient de aproape de Pământ pentru a provoca extincția tardigradelor.

Sursă imagine

Cea mai remarcabilă abilitate a tardigradelor este capacitatea de a rezista la temperaturile extrem de scăzute și lipsite de umiditate. În aceste condiții nefavorabile, ele intră într-o stare de hibernare, în care corpul se usucă și are un aspect „mort”. În starea lor de hibernare, metabolismul poate ajunge la 0,01% din rata normală.

Tardigradele sunt adesea primele care colonizează ecosisteme noi

Spre exemplu atunci când un vulcan erupe, iar lava topită ajunge peste tot în ecosistem, tot ce se află în acel ecosistem moare. Tardigradele sunt printre primele animale multicelulare care colonizează noul ecosistem. Ele se hrănesc cu microbii care trăiesc în acel mediu. În același timp, acumulează elemente esențiale pentru viață, cum ar fi azotul, carbonul și fosforul care „permit” plantelor și altor forme de viață să intre în noul ecosistem.

Oricine poate descoperii noi specii de tardigrade

Pentru că pot supraviețui în orice mediu, tardigradele trăiesc pe tot globul. Dacă ridici o piatră din parc, probabil există și niște tardigrade care trăiesc sub ea. Deși peste 1.000 de specii au fost identificate, tot mai multe specii sunt descoperite în fiecare an.

Sursă imagine

Ce poți să faci pentru a descoperi o tardigradă? Ai nevoie de un microscop (unul ieftin e suficient) pe care îl poți atașa la telefonul mobil , după care trebuie să urmezi acești pași simpli:

  1. Recoltează mușchi sau licheni (uscați sau umezi) și pune-i într-un vas plat (placa Petri este ideală).
  2. Pune apă peste probele recoltate (apă de ploaie sau distilată) și așteaptă între 3-24 de ore.
  3. Scoate excesul de apă.
  4. Agita și stoarce mușchii/lichenii pe un alt vas transparent pentru a recolta apa rămasă.
  5. Examinează apa utilizând microscopul.
  6. Utilizează o micropipetă pentru a transfera tardigrada pe un recipient unde poate fi urmărită mai în detaliu.

După ce ai reușit să identifici o specie nouă de tardigradă, vei avea dreptul să o denumești. Succes!

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l și prietenilor tăi:

Lasă un comentariu

avatar
  Abonare  
Notifica